torsdag 11 juli 2013

Motor

Att ha ADD innebär för vår dotter att hennes egen "motor" inte jobbar på det vis som för många andra.
Allt tar tid och vi påminner om allt.

"Personer med ADD har en minskad aktivitet i de delar av hjärnan som styr funktioner som uppmärksamhet, aktivitetsreglering och impulskontroll."

"Personer med ADD behöver en strukturerad vardag med tydliga förväntningar, gränser och konsekvenser."

Detta innebär att vår dotter skulle kunna ligga i sin säng en hel dag (om hon fick). Vi måste hela tiden påminna henne om att göra något annat.
Säger vi "gå ut och gör något" Så frågar hon "vad ska jag göra ute"
Säger vi "stäng av datorn/iPaden/mobilen" så frågar hon "vad ska jag göra istället"
Ingenting kommer per automatik och hon kan inte komma på vad hon ska göra. (förutom ibland när hon får en idé som bara måste göras just nu och då, men som kanske inte är passande just nu och då)

Detta är jobbigt när det är sommarlov, det blir mycket tid som ska fyllas. Grejen är att hon kan oftast inte ta sig för något själv, utan ber vi henne att stänga av och göra annat så krävs det att vi kan engagera oss i henne annars händer ingenting. Det gör att ibland får hon sitta en längre stund vid dator/iPad/mobil eftersom ibland behöver man själv andas och bara få vara utan att ha ett "plåster" på sig.

Dilemma, man vill inte att hon sitter för länge med dessa grejer, men man har heller inte tiden/orken att vara med henne hela tiden, hur hemskt det än låter.

När man snart ska fylla 12 så förväntas det att man kanske inte riktigt ska "hänga" med sina föräldrar hela tiden.

//Mammafunderingar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar